Biofilter op hoogte

Met een hijskraan zijn 3-tons kraantjes het filter in gezet. Deze beperken de handarbeid en vergroten de snelheid van werken.

Tevens is een verzwaarde lopende band op het dak van het filter geplaatst. Dit om afvoer van het oude medium te vergemakkelijken en te versnellen. Er is eerst één helft van het filter geleegd en gevuld, zodat op de andere helft kan worden ‘doorgedraaid’. De roostervloer is ‘bezemschoon’ gemaakt, de kortsluitfolie is hersteld daar waar het kapot was. Vervolgens zijn hardhouten Azobé vloerroosters die kapot zijn vervangen of gerepareerd. Daarnaast zijn de drukkamers van het filter handmatig gereinigd.

Om in te bouwen op deze hoogte is een hijskraan gebruikt die continu een 4 m3container het filter in en uit hijst. Het totale filter is vanwege zijn grote oppervlak met een laser op de exact afgesproken hoogte afgewerkt.

Het biofiltermateriaal is vakkundig ingebouwd door Odour Balance. Als filtermedium is gebruikt grof gereten wortelhout (±1.900 m3), het medium is afgedekt met stamhoutchips (± 450 m3). Het oude filtermateriaal (± 1.500 m3) is door Odour Balance afgevoerd. Het gehele project is gerealiseerd in 8 werkdagen, de fabriek heeft continu doorgedraaid.