Biofiltermateriaal

De kwaliteit en samenstelling van het biofiltermateriaal is essentieel voor het proces. Verschillende micro-organismen in precies de goede hoeveelheid en de juiste omstandigheden werken samen aan de biologische afbraak van geurende contaminanten. Odour Balance maakt gebruik van verschillende mengsels van biofiltermateriaal. Elk materiaal is specifiek samengesteld om de betreffende situatie aan te kunnen. Het biofiltermateriaal wordt altijd op korte termijn vers geproduceerd. Hierdoor worden de biologische activiteiten van het product en een optimale werking gewaarborgd.

 

Odour Balance gebruikt zorgvuldig geselecteerd materiaal zoals:

Franse zeedenschors (Pinus Maritima)
Deze harde schors heeft een dichtheid van 350 kg/m3, is schimmel- en rotvrij en wordt versnipperd tot grotendeels vierkante deeltjes van 40 tot 100 mm. Kunststoffen en metalen zijn niet aanwezig in het volume en minder dan 1% bestaat uit zand en stof. Maximaal 10% van het volume bestaat uit houtdeeltjes. Het vochtgehalte is lager dan 40%. Franse zeedenschors is roodbruin en staat bekend om zijn duurzaamheid en efficiëntie.

Gereten wortelhout
Stronken van verschillende inheemse bomen worden verkleind tot grillige deeltjes van verschillende grootten. De meest gekozen grootten zijn: 40 tot 80 mm, 40 tot 250 mm en 40 tot 400 mm, vaak ingebouwd als een combinatie van deeltjes of gebruikt als een luchtstroomlaag met een lage dichtheid onder andere biofiltermiddelen. Vanwege de grilligheid kan gereten wortelhout niet eenvoudig als standaard product worden gecontroleerd. Daarom zijn afwijkingen van de ‘zeefmat’ acceptabel.

Houtsnippers en chunks
Boomstammen worden gehakt of versnipperd tot deeltjes van 5 tot 120 mm. De kleinere deeltjes worden snippers of chips genoemd en de grotere delen (60 tot 120 mm) worden chunks genoemd. De dichtheid van dit materiaal is 250 tot 350 kg/m3. Het vochtgehalte is lager dan 60%. Chunks zijn vooral geschikt als aanstroomlaag onder andere biofiltermedia of als een zeer open structuurlaag om zuurstofrijke lucht eenvoudig door te laten.
In biofilters zorgt deze structuur ook voor een langdurige goede luchtdoorlaat, waardoor de micro-organismen in de bovenlagen goed hun werk kunnen verrichten. Kleinere snippers worden in de bovenlagen van biofilters gebruikt, of als structuurmateriaal in b.v. inlandse schorsen.

Kokosmix
Kokos vezel kent een lange weerstand in combinatie met een groot contactoppervlak. Het vergaat langzaam en kent dus een lange standtijd. Eventueel wordt een kleine hoeveelheid turf toegevoegd als ‘voeding’. Het wordt veel gebruikt op rioolwater- en proceswaterzuiveringen.